Hoe moet ik mijn kroon of brug onderhouden?

Door een ongelukje of andere oorzaak is een tand beschadigd of moet deze helaas getrokken worden. Hierdoor is uw gebit niet meer volledig. Beekman Tandartsen kan ervoor zorgen dat dit hersteld wordt door het plaatsen van een kroon of brug.

Wat is het verschil tussen een kroon en burg?

Een kroon is een bedekking van een zodanig beschadigde tand dat er niet genoeg houvast is voor een vulling. Een brug daarentegen is een combinatie van twee of meerdere kronen om de ruimte van de ontbrekende tand op te vullen. Beide worden geplaatst door middel van snel hardend ‘cement’.

Hoe verzorg ik mijn kroon?

Het kapje dat men een kroon noemt om de beschadigde tand te bedekken is gemaakt van metaal of porselein. Dit kapje wordt op de tand of kies “gelijmd”. Het is erg belangrijk dat deze kroon juist wordt verzorgd. Het tandvlees dat om de kroon heen zit, moet goed gereinigd worden. Dit kan door middel van een zachte tandenborstel. Verder zijn tandenstokers of flosdraad een goede verzorging na het tandenpoetsen.

Hoe verzorg ik mijn brug?

Een brug, zoals eerder benoemd bestaat uit twee of meerdere kronen, wordt geplaatst om beter te kunnen kauwen en vaak ook om de stand van het gebit te verbeteren. Net zoals bij een kroon moet het tandvlees rondom een brug goed gereinigd worden. Gebruik zoals eerder benoemd een zachte tandenborstel, tandenstokers of flosdraad.

Wilt u meer weten over de behandeling rondom het zetten van een kroon of brug? Of meer weten over het traject na het plaatsen van een kroon of brug? Maak dan een afspraak met een van onze tandartsen.

Algemene tandheelkunde Brunssum

Maak een afspraak voor een controle