Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde

Beekman Tandartsen is 100% kindvriendelijk en kinderen zijn dan ook meer dan welkom. In onze praktijk wordt extra aandacht en zorg besteedt aan kindertandheelkunde. De tandartsen, preventie assistentes en mondhygiënistes zijn speciaal opgeleid om met kinderen om te gaan, waardoor wij precies weten hoe we kinderen gerust moeten stellen en wat zij prettig vinden. Bovendien mogen ouders aanwezig zijn tijdens de behandeling, zodat het kind zich veilig voelt.

Het is aan te raden dat uw kind tijdig meegaat naar de tandarts. Het is niet alleen goed voor de gezonde ontwikkeling van het gebit van uw kind, maar het zorgt er ook voor dat de angst op latere leeftijd een stuk minder is. Is uw kind jonger dan twee jaar? Neem hem of haar dan mee tijdens uw eigen periodieke controles. Zo maakt uw kind op een laagdrempelige manier kennis met de tandarts.

De eerste controle voor kinderen bij de tandarts

De eerste controle voor kinderen bij de tandarts staat in het teken van kennismaken en wennen. Tijdens de tweede controle wordt er voor het eerst in de mond gekeken. Dit doen wij spelenderwijs, door tanden te tellen. De tandarts kan dan al snel oordelen of het gebit in orde is. Ouders zijn hierbij aanwezig en worden ingelicht over de status van het gebit. Een behandeling is zelden nodig na de eerste controles.

Verkleuring van de kindertanden

Het is belangrijk dat u als ouder regelmatig de tanden van uw kinderen controleert op verkleuringen. Melktandjes van jonge kinderen horen namelijk parelwit te zijn. Wanneer de tandjes wat geel of bruin verkleurd zijn, kan er meer aan de hand zijn. Het is aan te raden om een bezoek te brengen aan de tandarts om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking. De oorzaken voor verkleuringen zijn heel uiteenlopend en soms ook onschuldig. Houd daarom altijd zelf de tandjes van uw kind in de gaten en kom tijdig op controle.

Kosten kindertandheelkunde

De meeste kosten van kindertandheelkunde worden gewoon uit de basiszorgverzekering vergoed. Hierbij geldt geen eigen risico. Dit geldt voor controles, meest voorkomende behandelingen van kinderen bij de tandarts en voor de mondhygiënist.

Let hierbij wel op in het geval dat uw kind een beugel nodig heeft. Deze kosten zijn niet opgenomen in de basisverzekering en hiervoor is een aanvullende verzekering nodig. Zonder een aanvullende verzekering zijn de kosten van een beugel voor uw kinderen voor uzelf.

Extra tips voor u als ouder

Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn

Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn als u samen met uw kind naar de tandarts gaat. Kinderen voelen het aan als u niet ontspannen bent en kunnen daardoor deze angst en spanning overnemen.

Bereid uw kind voor

Bereid uw kind voor op een tandartsbezoek. Leg kort en in kindertaal uit wat ze te wachten staat. Is het een periodieke controle of moet uw kind behandeld worden. Wees eerlijk wat er gebeurt.

Heldere communicatie

Laat de tandarts en/of preventie assistente het woord doen. Zij zijn opgeleid om met kinderen te werken en in het geven van de juiste uitleg. Bekijk hoe uw kind reageert als u in de ruimte blijft of wanneer u de ruimte verlaat. Sommige kinderen vinden de aanwezigheid fijn. Andere kinderen werken beter mee wanneer alleen de tandarts in de ruimte is.

Geef een kleinigheidje

Ga iets leuks doen na het bezoek van uw tandarts. Geef een kleinigheidje, uiteraard niks zoets!

Neem een knuffel mee

Maak een afspraak