Kronen

Soms komt het voor dat er te veel van een tand of kies verloren is gegaan. Het kan zelfs voorkomen dat een tand is afgebroken. Om het gebit zijn oorspronkelijke vorm en functie terug te geven, kunnen er kronen of bruggen worden geplaatst. Deze permanente en duurzame oplossing zorgen weer voor een stralende glimlach.

Wat is een kroon?

Een kroon is als het ware een kapje dat over een implantaat of een stuk afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Doordat een kroon wordt vastgelijmd aan de implantaat, tand of kies kunt u uw gebit weer gebruiken zoals voorheen.

Van welk materiaal wordt een kroon gemaakt?

Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Afhankelijk van de positie en van uw persoonlijke wensen wordt het materiaal gekozen.

  • Porselein of zirkonium
  • Een kroon gemaakt van porselein of zirkonium heeft dezelfde kleur als de overige tanden. Het ziet er dan ook natuurlijk uit.

  • Metaal en porselein
  • De basis van de kroon wordt gemaakt van metaal. Hierover wordt een laagje porselein aangebracht.

  • Metaal
  • Een metalen kroon kan zowel goud- of zilverkleurig zijn. Een metalen kroon kenmerkt zich vooral doordat deze zeer sterk en slijtvast zijn.

Hoe lang gaat een kroon mee?

Een vraag die veel wordt gesteld is de vraag hoe lang een kroon meegaat. Hoe lang een kroon daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het materiaal, maar ook uw mondhygiëne. Poetst u vaak uw tanden of nauwelijks? Ook een kroon blijft gevoelig voor tandbederf. Tegenwoordig worden kronen van duurzaam materiaal gemaakt waardoor een kroon minimaal tien jaar meegaat.

Wat zijn de risico’s van een behandeling?

In principe zijn er geen risico’s aan het maken van een kroon.

Wat kost een kroon en wordt deze vergoed?

De kosten voor een kroon zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het materiaal en de eventuele voorbehandelingen. Onze tandartsen kunnen een nog beter beeld verschaffen voor uw situatie.

De vergoeding voor het plaatsen van kronen is afhankelijk van uw (aanvullende) tandartsverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke behandelingen vergoed worden.

Algemene tandheelkunde Brunssum

Maak een afspraak voor een controle