Veelgestelde vragen

Waarom is een legitimatie verplicht voor inschrijving?

Sinds 2009 is het wettelijk verplicht om naast uw verzekeringsnummer ook uw Burgerservicenummer in uw patiëntendossier te vermelden. Om dit te kunnen controleren vragen wij naar uw legitimatie. Een geldig legitimatiebewijs is een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met de tandarts. Neem ze gerust mee wanneer u zelf voor controle komt, zodat uw kind kan wennen aan de omgeving. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kind beter niet meenemen. Vanaf 2 jaar is een controle van het gebit van uw kind aan te raden.

Ik heb een slecht gebit, krijgt mijn kind dat ook?

Nee, zeker niet! Een slecht gebit is niet erfelijk bepaald, maar heeft te maken met poetsgedrag, voeding, speeksel, mondademhaling en stand van de tanden en kiezen. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jongvolwassenen.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?

Wij adviseren iedereen om 2 keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor periodieke controle. Het risico op tandheelkundige problemen en het aantal periodieke controles voor volwassenen (ouder dan 19 jaar) is afhankelijk van de gebitssituatie. Hierom wordt dit individueel bepaald en kan het afwijken.

Is bloedend tandvlees normaal?

Nee, bloedend tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. Het is verstandig om een afspraak met uw tandarts of mondhygiëniste maken.

Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees zorgt voor een goede houvast van de tanden en kiezen in het kaakbot. Als het tandvlees ontstoken raakt is de kans op parodontitis groot. Als gevolg van deze uitgebreide tandvleesontsteking kunnen tanden en kiezen los gaan staan.

Hoe houd ik een kunstgebit schoon?

U kunt uw kunstgebit, frame of plaatje tijdens de poetsbeurt mee poetsen met een gewone tandenborstel of een speciale protheseborstel. Haal uw voorziening uit uw mond en poets het rondom. Om tandsteen en aanslag los te weken kunt u uw voorziening een paar uur in een oplossing van water en azijn leggen. Een oplossing van water en azijn is beter voor het kunststofmateriaal van uw voorziening dan zuurhoudende bruistabletten.

Wat kan ik doen als ik na de behandeling pijn houdt in mijn mond?

Als na de behandeling de pijn aanhoudt, kunt u altijd paracetamol of een andere pijnstiller gebruiken. Als de pijn niet overgaat, kunt het beste direct contact opnemen met de praktijk.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

Tandheelkundige behandelingen bestaan vaak uit verschillende onderdelen. De tarieven van de verschillende handelingen worden jaarlijks door de Nederlandse Zorg Autoriteit vastgesteld. Voor de exacte kosten van een behandeling kunt u altijd van tevoren een begroting (offerte) aanvragen.

Wordt iedere behandeling vergoed door mijn verzekering?

Antwoorden op al uw vragen over uw verzekering vindt u in uw verzekeringspolis. U kunt ook met uw verzekeraar telefonisch contact opnemen of de website raadplegen voor meer informatie over vergoedingen en voorwaardes.

Wie kan ik bellen in de avond of het weekend als ik pijn heb?

In principe is de weekenddienst bedoeld voor hulp bij ongevallen en nabloedingen. Heeft u buiten de reguliere openingstijden hevige pijn welke niet te stillen is met pijnstilling dan kunt u contact opnemen met de avond- en weekenddienst.

Kan ik verdoofd worden als ik dat wil?

Ja, als u graag verdoofd wilt worden tijdens de behandeling bij de tandarts of mondhygiëniste kunt u dit aangeven.

Mijn tand is er volledig uitgeslagen, wat kan ik doen?

Het is van belang dat u zo snel mogelijk naar een tandarts gaat. Als u binnen 30 minuten bij de tandarts bent is de kans op herstel het grootst. Bewaar de uitgeslagen tand onder uw tong zodat deze constant in aanraking is met uw speeksel, kijk hierbij wel uit voor het inslikken van de tand. Mocht het niet mogelijk zijn om uw tand onder uw tong te bewaren, kunt u deze ook in een beetje melk leggen. Maak de tand niet schoon met een doekje of water!

Veel gestelde vragen

Voor al uw vragen kunt u onze veelgestelde vragen bekijken. Is uw vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kunt u deze stellen via het contactformulier.