Veelgestelde vragen

Waarom is een legitimatie verplicht voor inschrijving?

Sinds 2009 is het wettelijk verplicht om naast uw verzekeringsnummer ook uw Burgerservicenummer in uw patiëntendossier te vermelden. Om dit te kunnen controleren vragen wij u naar uw legitimatie. Een geldig legitimatiebewijs is: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met de tandarts. Neem ze gerust mee wanneer u zelf voor controle komt, zodat uw kind kan wennen aan de omgeving. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kind beter niet meenemen. Vanaf 2,5 jaar is een controle van het gebit van uw kind mogelijk.

Ik heb een slecht gebit, krijgt mijn kind dat ook?

Nee, zeker niet! Een slecht gebit is niet erfelijk bepaald, maar heeft te maken met poetsgedrag, voeding, speeksel, mondademhaling en stand van de tanden en kiezen. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jong volwassenen.

Hoe vaak per jaar moet ik naar de tandarts?

Ons beleid is: van 0 tot 19 jaar minimaal 2 keer per jaar voor controle en daarna op advies van de tandarts. Het aantal periodieke controles per jaar is per patiënt verschillend. Het is verstandig om met uw tandarts te overleggen wat voor u het beste is.

Is bloedend tandvlees normaal?

Nee, bloedend tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. Het is verstandig om een afspraak met uw tandarts te maken.

Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees zorgt voor een goede houvast van de tanden en kiezen in het kaakbot. Als het tandvlees ontstoken raakt is de kans op parodontitis groot, dit heeft als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan.

Ik heb een kunstgebit, moet ik dit dagelijks poetsen?

U kunt uw kunstgebit, frame of plaatje tijdens de poetsbeurt meepoetsen met een gewone tandenborstel of een speciale protheseborstel. Haal uw voorziening uit uw mond en poets het rondom. Om tandsteen en aanslag los te weken kunt u uw voorziening een paar uur in een oplossing van water met azijn leggen. Een oplossing van water met azijn is beter voor het kunststofmateriaal van uw voorziening dan zuurhoudende bruistabletten.

Wat kan ik dien als ik na de behandeling pijn houdt in mijn mond?

Als na de behandeling de pijn aanhoudt, kunt u altijd paracetamol gebruiken. Als de pijn niet overgaat, kunt het beste direct contact opnemen met de praktijk.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De kosten van een behandeling variëren. Voor de exacte kosten van een behandeling kunt u altijd van te voren een begroting (offerte) aanvragen.

Wordt iedere behandeling vergoed door mijn verzekering?

Antwoorden op al uw vragen over uw verzekering vindt u in uw verzekeringspolis. U kunt met uw verzekeraar telefonisch contact opnemen als u er niet helemaal uitkomt.

Wie kan ik bellen in de avond of het weekend als ik pijn heb?

Als u in de avond of het weekend een pijnklacht heeft die niet met gewone pijnstilling verholpen kan worden en dus niet kan wachten tot de volgende ochtend of tot na het weekend, dan kunt u een beroep doen op de avond- en of weekenddienst.

Kan ik verdoofd worden als ik dat wil?

Ja, als u graag verdoofd wil worden tijdens de behandeling bij de tandarts of mondhygiëniste kunt u dit aangeven.

Mijn tand is er volledig uitgeslagen, wat kan ik doen?

Het is van belang dat u zo snel mogelijk naar de praktijk komt. Als u binnen 30 minuten op de praktijk bent is de kans op herstel het grootst. Bewaar de uitgeslagen tand onder uw tong zodat deze constant in aanraking is met uw speeksel, kijk hierbij wel uit voor het inslikken van de tand. Mocht het niet mogelijk zijn om uw tand onder uw tong te bewaren, kunt u deze ook in een beetje melk leggen. Maak de tand niet schoon met een doekje of water!

Veel gestelde vragen

Voor al uw vragen kunt u onze veelgestelde vragen bekijken. Is uw vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kunt u deze stellen via het contactformulier.