Parodontologie

Beekman tandartsen is gespecialiseerd in parodontologie. De behandeling van parodontitis hangt in eerste instantie af van het stadium van de aandoening en de bacteriën die aanwezig zijn. Wij adviseren Parodontitis patiënten om hun tanden en tandvlees regelmatig (iedere 3 tot 6 maanden) te laten controleren en volgens een vast behandelprotocol uw gebit te laten behandelen zodat het tandvlees weer gezond wordt. In de meeste gevallen is een mechanische reiniging van de ruimte tussen de tandwortel en het tandvlees afdoende. In een verder gevorderd stadium is dit echter niet toereikend en moet het genezingsproces worden ondersteund door het toedienen van antibiotica.

Wat is parodontitis?

“Parodontaal” betekent letterlijk: rond de tand. Parodontitis is een chronische ziekte die het tandvlees en het bot rondom een tand aantast. Meestal tast parodontitis meerdere tanden of kiezen aan. Alles begint ermee wanneer bacteriën in de tandplaque ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. De beginvorm van deze ontsteking noemen we gingivitis. Het tandvlees is dan rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk. Meestal is de oorzaak dat de tanden en kiezen niet goed genoeg gepoetst worden. In het algemeen komt Parodontitis bij jongeren vrij zelden voor, maar boven de leeftijd van 50 jaar heeft de meerderheid van de mensen er al eens last van gehad. Bij 15 tot 20% van deze groep ontstaan er ernstige aandoeningen.

Hoe ontstaat parodontitis?

Door onvoldoende mondhygiëne, genetische aanleg of door een (tijdelijke) vermindering van de natuurlijke immunologische afweer kan, afhankelijk van de soort, het aantal ziekmakende bacteriën sterk toenemen. Deze bacteriën produceren diverse afscheidingsproducten (o.a. toxinen) die een natuurlijke afweerreactie van het lichaam veroorzaken met een ontsteking als gevolg. Factoren zoals stress, roken, diabetes, sommige medicijnen en zelfs een bepaalde erfelijke aanleg kunnen het risico op het ontwikkelen van gingivitis of parodontitis doen toenemen.

Kan parodontitis voorkomen worden?

Wanneer het tandvlees bloedt, is dit de makkelijkste manier om zelf vast te stellen dat er iets mee mis is. Door verbetering van de mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan blijvende schade in dit stadium nog voorkomen worden. Poets twee keer per dag uw tanden, gebruik hulpmiddelen om tanden en kiezen schoon te houden (mondwater en flossen).

Dagelijks poetsen zal ervoor zorgen dat u de vorming van tandsteen tegengaat, maar helemaal te voorkomen is het niet, daarom is een professionele gebitsreiniging noodzakelijk. Dit gebeurt bij Beekman tandartsen in combinatie met de reguliere controle, maar u kunt ook een extra afspraak bij de mondhygiëniste of preventie-assistente maken.

Heeft u vaak last van
bloedend tandvlees