Veelgestelde vragen

Waarom is een legitimatie verplicht voor inschrijving?

Sinds 2009 is het wettelijk verplicht om, naast het verzekeringsnummer, ook jouw Burgerservicenummer in het patiëntendossier te vermelden. Om dit te kunnen controleren vragen wij naar jouw legitimatie. Een geldig legitimatiebewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met de tandarts. Neem ze gerust mee tijdens een periodieke controle, maar laat ze liever thuis tijdens een behandeling. Zo kan het kind wennen aan de omgeving. Een gebitscontrole is mogelijk vanaf 2,5 jaar.

Ik heb een slecht gebit, krijgt mijn kind dat ook?

Nee, zeker niet! Een slecht gebit is niet erfelijk bepaald, maar heeft te maken met o.a. het poetsgedrag, voeding, speeksel, mondademhaling en stand van de tanden en kiezen. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jongvolwassenen.

Hoe vaak per jaar moet ik naar de tandarts?

Wij adviseren iedereen tot 19 jaar om minimaal 2 keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. Het aantal periodieke controles voor volwassenen (ouder dan 19 jaar) is afhankelijk van de gebitssituatie. Volg daarom altijd het advies van de tandarts.

Is bloedend tandvlees normaal?

Nee, bloedend tandvlees duidt meestal op een ontsteking van het tandvlees. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met jouw tandarts.

Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees zorgt voor een stevige grip van de tanden en kiezen in het kaakbot. Als het tandvlees ontstoken raakt is de kans op parodontitis groot, dit heeft als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan.

Hoe houd ik een kunstgebit schoon?

Je kunt jouw kunstgebit, frame of plaatje tijdens de poetsbeurt mee poetsen. Doe dit met een gewone tandenborstel of een speciale protheseborstel. Haal de voorziening uit de mond en poets het rondom. Om tandsteen en aanslag los te weken kun je jouw voorziening een paar uur in een oplossing van water met azijn leggen (dit is beter voor het kunststofmateriaal dan zuurhoudende bruistabletten).

Wat kan ik dien als ik na de behandeling pijn houdt in mijn mond?

Heb je pijn na de behandeling? Neem dan paracetamol. Dit kan geen kwaad. Gaat de pijn niet over? Neem dan direct contact op met onze praktijk.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De kosten van een behandeling variëren. Voor de exacte kosten van een behandeling kun je altijd van tevoren een begroting (offerte) aanvragen.

Wordt iedere behandeling vergoed door mijn verzekering?

Het antwoord van deze vraag vind je in jouw verzekeringspolis. Kun je het antwoord niet vinden? Neem dan telefonisch contact op met jouw verzekeraar.

 

Wie kan ik bellen in de avond of het weekend als ik pijn heb?

Heb in de avond of tijdens het weekend pijnklachten, ondanks het gebruik van pijnstilling? En kunnen deze klachten niet wachten tot de volgende werkdag? Doe dan een beroep op de avond- en/of weekenddienst.

Kan ik verdoofd worden als ik dat wil?

Ja, als je graag verdoofd wil worden tijdens de behandeling kun je dit aangeven bij onze specialist.

Mijn tand is er volledig uitgeslagen, wat kan ik doen?

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de praktijk komt! De kans op herstel is het grootst binnen 30 minuten. Bewaar de uitgeslagen tand onder de tong en zorg dat deze constant in aanraking is met het speeksel. Mocht het niet mogelijk zijn om de tand onder de tong te bewaren, dan kun je deze ook in een beetje melk leggen. Let op: Maak de tand niet schoon met een doekje of water!

Veel gestelde vragen

Voor al uw vragen kunt u onze veelgestelde vragen bekijken. Is uw vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kunt u deze stellen via het contactformulier.

Beekman receptie