Wanneer moet een kroon geplaatst worden?

Een kroon is een gedeeltelijke kunsttand of kunstkies die, wanneer dit nodig geacht wordt, over uw bestaande tand of kies geplaatst wordt. Een kroon zorgt er voor dat uw gebit er weer als nieuw uit komt te zien en voorkomt tevens schade die op had kunnen treden als gevolg van een beschadiging aan, of zwakte van de tand of kies. Een kroon is dé oplossing voor het herstellen van beschadigingen in uw gebit, maar wanneer raden wij u nou precies aan om voor een kroon te kiezen?

 

Een kroon wordt geplaatst wanneer een tand of kies zwaar beschadigd is geraakt, of wanneer de tand of kies zodanig beschadigd is dat het niet meer mogelijk is om deze op de normale wijze te vullen. Wanneer er sprake is van een beschadiging slijpt uw tandarts de tand of kies, zodat er voldoende ruimte vrij komt voor de kroon. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit. Op basis van deze afdruk wordt de kroon gemaakt. De tandarts let hierbij op uw huidige beet én de kleur van uw tanden, zodat de kroon perfect bij uw gebit past. Afhankelijk van de mate waarin uw tand of kies beschadigd is, kan het nodig zijn om voorafgaand aan de plaatsing een vulling te plaatsen.

 

Het plaatsen van een kroon is daarnaast een procedure die toegepast wordt wanneer u last heeft van een verzwakte tand of kies. Er is sprake van een verzwakte tand wanneer uw last heeft van tandbederf. Uw tand of kies is in dit geval zodanig zwak dat het plaatsen van een vulling niet meer mogelijk is en het risico op afbreken groot is. Uw tandarts zal de verzwakte tand of kies behandelen en een kroon plaatsen om deze te verstevigen en te herstellen.

 

Bent u onzeker over uw gebit omdat u verkleurde tanden heeft, óf al jaren loopt met tanden die een andere vorm hebben dan de rest? Ook dan kan een kroon u helpen. De kroon heeft in dit geval een esthetische functie en zorgt er voor dat u met een mooi gebit voor de dag kunt komen.

Algemene tandheelkunde Brunssum

Maak een afspraak voor een controle