Waar wordt een kroon van gemaakt?

Kronen zijn er in vele vormen en maten. Omdat ieder gebit anders is, wordt iedere kroon op maat gemaakt. Uw tandarts let hierbij op uw beet, de vorm van uw andere tanden en de kleur van uw gebit. Zo krijgt u altijd een kroon die perfect bij uw gebit past.

 

Een kroon kan gemaakt worden van verschillende materialen. Afhankelijk van de plaats in uw gebit zal uw tandarts aanbevelen om voor een bepaalde materiaalsoort te kiezen. Iedere materiaalsoort heeft daarnaast zijn eigen eigenschappen. Zo hangt de kleur van de kroon bijvoorbeeld af van het gekozen materiaal en de mate waarin de kroon, net als een echte tand, licht door laat.

 

Er zijn vier materiaalsoorten die tegenwoordig veelvuldig gebruikt worden voor het maken van kronen. In het onderstaande overzicht vindt u de kenmerken en voordelen van iedere materiaalsoort

Metaal

Een metalen kroon zorgt voor een hoge mate van stevigheid. Metalen kronen staan bekend om hun sterkte en zijn daarnaast slijtvast. Wanneer u kiest voor een metalen kroon zult u geen last ervaren van een constante, sterke metaalsmaak. Afhankelijk van de gebruikte metaalsoort kan het wel voorkomen dat u, wanneer de kroon contact maakt met een ander metalen voorwerp, voor een korte tijd een metaalsmaak proeft. Metalen kronen worden doorgaans geplaats met een zilverkleurig of goudkleurig laagje.

Porselein

Een porseleinen kroon heeft een natuurlijke uitstraling en is daarnaast tandkleurig. Een porseleinen kroon kan over meerdere soorten tanden geplaatst worden. Deze materiaalsoort komt echter het meeste voor bij kronen die over de voortanden geplaatst worden. Porseleinen kronen komen qua kleur, zoals al aangegeven, het dichtst in de buurt van een echte tand. Waar porseleinen kronen in het verleden nog wel eens wilden breken, is dit probleem dankzij nieuwe technieken verholpen. De porseleinen kroon is daarmee een natuurlijke en stevige optie.

Metaal-porselein

Bij een metaal-porseleinen kroon wordt er een dun laagje porselein over een metalen basis geplaatst. Hierdoor ervaart u de voordelen van de stevige metalen kroon én de natuurlijk uitziende porseleinen kroon.

Zirkonium

Tot slot is er de zirkonium kroon. Zirkonium is een natuurlijke metaalsoort die licht doorlaat én de kans op ontstekingen verkleint. Hierdoor is de kroon stevig, heeft hij een natuurlijke look en is hij slijt vrij.

Algemene tandheelkunde Brunssum

Maak een afspraak voor een controle