Eten drinken en het gebit

Op zoek naar een tandarts in Brunssum? Neem dan contact met ons op!

Voedingsmiddelen hebben invloed op uw tanden. Ze kunnen namelijk zorgen voor gaatjes in tanden. Door voedingsmiddelen te benutten kan namelijk het glazuur van tanden aangetast worden. Dit is geen probleem want het speeksel in een mond zorgt voor een neutraliserende werking. Zo kan een gebit weer herstellen na eten of drinken. Eet of drinkt men echter te vaak op één dag, dan is de grot dat speeksel te weinig tijd om het tandglazuur te neutraliseren.

Wat is tandglazuur?

Tanden en kiezen worden beschermd door een beschermlaag genaamd tandglazuur. Tandglazuur is gemaakt van calciumkristallen.

De invloed van drinken op het gebit

In frisdrank, vruchtensappen en wijnen zitten naast suikers ook zuren. Vaak proeft men deze zuren niet doordat het wordt overheerst door suikers. Toch tasten deze zuren ook het gebit aan. Dit is vaak een sluipend proces en moeilijk te herstellen. Het gaat niet alleen om hoe vaak dergelijke producten worden gedronken, maar ook hoe lang men het in de mond houdt. Water, koffie en thee zonder toegevoegde suikers zijn niet schadelijk voor het gebit. 
Hoe vaak iets eten en drinken zonder kans op gaatjes De kans op gaatjes is het kleinst wanneer men maximaal 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Het gebit heeft dan genoeg kans om te herstellen.

De invloed van lightproducten op het gebit

In suikervrije lightproducten zitten suikervangers. Deze producten veroorzaken geen gaatjes. Lightdranken bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken. De kans op slijtage van uw gebit als gevolg van zuur (tanderosie) is bij lightfrisdrank dus even groot als bij gewone frisdrank.

Algemene tandheelkunde Brunssum

Maak een afspraak voor een controle